Excursies 2010

Kasteel Dussen

Reeds in 1331 stond hier een kasteel dat waarschijnlijk geheel opging in een nieuw kasteel dat in 1387 werd gebouwd door Arend van der Dussen, baljuw van Zuid-Holland. Het kasteel lag in het Hollands-Brabantse grensgebied en was voor die tijd zeer modern aangelegd op een vierkant grondplan. Het was opgetrokken met zwaar muurwerk, zonder uitspringende hoektorens en voorzien van een poortgebouw tussen twee ronde torens. Tegenwoordig is alleen het keldergedeelte nog middeleeuws te noemen. De hele opbouw dateert uit later tijd. De binnenplaats kent een opvallende renaissance zuilengalerij. Het kasteel werd na zware schade in de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Nu in gebruik voor representatieve doeleinden, culturele activiteiten en horeca.

Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop bestaat uit een rechthoekige zaalbouw met trapgevels uit de 17de eeuw met latere aanbouwsels. Het is waarschijnlijk gegroeid vanuit een voorburcht die behoorde tot een omstreeks 1840 afgebroken losstaande zware vierkante woontoren, getooid met kantelen. Het kasteel met de heerlijkheid Geldrop was een Gelders leen binnen Brabant. In 1974 werd het kasteel door de gemeente aangekocht van de familie Van Tuyll van Serooskerken. Het werd gerestaureerd en is nu in gebruik voor representatieve doeleinden, horeca en als gemeentelijk museum. Er ligt een mooi kasteelpark bij met bijzondere bomen.

Kasteel Heeze

Kasteel Heeze werd in de 17de eeuw in een klassieke bouwstijl aangelegd door de bekende bouwmeester Pieter Post. Het was bedoeld als vervanging voor het veel oudere Kasteel Eymerick, waarvan alleen nog een in oorsprong 14de-eeuwse zaalbouw is blijven staan achter het tegenwoordige kasteel. Dit eerste kasteel wordt al in 1203 vermeld in een verdrag tussen Brabant en Gelre en zou zich vanuit een rond grondplan ontwikkeld kunnen hebben.
De geplande nieuwbouw van Pieter Post werd vanwege financiƫle tegenslag niet helemaal voltooid. Momenteel wordt de dringend noodzakelijke consolidatie van dit gedeelte aangepakt. Het kasteel bezit een boeiend interieur, waaronder een bijzondere badkamer uit de 18de eeuw. Verder opmerkelijke wandtapijten en antieke kasten. Sinds 1760 wordt het bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken. Fraai gelegen in een groot kasteelpark met oprijlaan en duiventoren.

Kasteel Dussen
Kasteel Dussen
Kasteel Dussen
Kasteel Heeze