Ons tijdschrift

Het Brabants Kasteel is het tijdschrift van de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen.
Dit tijdschrift is uniek voor Nederland. Noord-Brabant is de enige provincie met een dergelijk specialistisch tijdschrift op kastelengebied.
Naast verenigingsnieuws bevat Het Brabants Kasteel wetenschappelijk verantwoorde artikelen, actuele gegevens over het wel en wee van Brabantse kastelen en wordt ook de historische  band met het Belgische deel van het vroegere hertogdom Brabant niet vergeten.

In de loop van 2013 - 2019 verschenen:

Jaargang 36 (2013)

Noord-Brabantse kastelen. Nieuwe ontwikkelingen in de archeologie en de bouwhistorie van het kasteelonderzoek.
Jaarboek naar aanleiding van het symposium te Helmond op 29 maart 2015 met vijf artikelen: B. Aarts "Vroege burchten in het hertogdom Brabant. Inventarisatie en analyse", R. Gruben "Een aangescherpte bouwgeschiedenis van het kasteel van Helmond", Th. de Jong "Machtig 'Slot van Helmond' vervalt tot 'Oude Huys'", H. Koopmanschap "Archeologisch onderzoek naar het Huis Strijen en andere West-Brabantse kastelen", A. Wilbers "Giessen: ontdekking van een burcht aan de Burgstraat".

Jaargang 37 (2014) 1/2
Zoektocht naar het Kasteel van Hedikhuizen.
Themanummer over het verdwenen Kasteel van Hedikhuizen nabij Heusden. De auteurs, Gerard Pelders, John Schellekens en Tonnie Schel, doen uitvoerig verslag over de jarenlange zoektocht naar dit kasteel.
De teksten werden samengesteld en geredigeerd door Bas Aarts en Rob Gruben. Gedeeltelijk in kleur.

Jaargang 37 (2014) 3
In dit nummer twee artikelen: Henne van Heeren "Caemers in een drassig gebied" en Bas Aarts "De Maas: riviertollen en kasteelbelegeringen in het Land van Cuijk en Ravenstein".

Jaargang 38 (2015)
Jaarboek Maurick in full colour!
Prachtige uitgave met artikelen van:
D. Splinter "Kasteel Maurick te Vught. Een bouwgeschiedenis aan de hand van afbeeldingen en beschrijvingen", R. Gruben en T. Hermans "Kasteel Maurick, een voorlopige bouwgeschiedenis"
en B. Aarts "Maurick: een mogelijke motte-burcht"

Jaargang 39 (2016) 1/2
Themanummer over Kasteel Nemerlaer
met een artikel van R. de Visser "Ziehier! Kasteel Nemerlaer. Een landgoed lezen als een cultuurbiotoop".

Jaargang 40 (2017) 1/2
Themanummer over Kasteel Loon op Zand met een artikel van Bas Aarts "Loon op Zand: zicht op de ondergrond".

Jaargang 40 (2017) 3
Themanummer over Huize Reeburg
met een artikel van Rob Gruben "Huize Reeburg en haar architekt"

Zie voor de recente uitgaven ook onder 'actueel'.

Er wordt gewerkt aan nieuwe nummers, waaronder een uitgebreide publicatie over d’Oude Huys (het oudste kasteel van Helmond) en aan een heruitgave van de serie De Ontwikkeling van het middeleeuws kasteel in Noord-Brabant.

Onder 'oude jaargangen' vindt u een overzicht van eerder verschenen artikelen per jaargang. Sommige nummers zijn nog verkrijgbaar. Deze kunt u aanvragen via ons e-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .