Ons tijdschrift

Het Brabants Kasteel is het tijdschrift van de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen.
Dit tijdschrift is uniek voor Nederland. Noord-Brabant is de enige provincie met een dergelijk specialistisch tijdschrift op kastelengebied.
Naast verenigingsnieuws bevat Het Brabants Kasteel wetenschappelijk verantwoorde artikelen, actuele gegevens over het wel en wee van Brabantse kastelen en wordt ook de historische  band met het Belgische deel van het vroegere hertogdom Brabant niet vergeten.

In de loop van 2011 - 2017 verschenen:

Jaargang 34 (2011)
Bas Aarts "Het achthoekige Heusden en de symboliek. Het kasteel in zijn context"
Het Jaarboek 2011 van Het Brabants is een verbeterde en sterk uitgebreide herdruk van het Jaarboek 2001 over het kasteel van Heusden en de symboliek van de twee opeenvolgende torens aldaar.

Jaargang 35 (2012) 1/2
Adriaan van Abeelen "Kasteel 't Juffere te Oploo - een archeologische verkenning uit 1969-1970"
Dit themanummer wordt opgedragen aan ons overleden bestuurslid Henk Christiaans (1932-2013), die jarenlang heeft geijverd om de resultaten van het onderzoek naar 't Juffere bijeengebracht te krijgen en toegankelijk te maken voor het publiek.

Jaargang 35 (2012) 3
In dit laatste nummer van de jaargang 2012 drie artikelen: J. Timmers "Kruisschot in Stiphout: de lotgevallen van een moated site", B. Aarts "Van 'moltes' en 'mottes'. Aantekeningen bij Philips baron van Leefdael (1645) en G. Jacobs "De Peel of het kasteel?"

Jaargang 36 (2013)
Noord-Brabantse kastelen. Nieuwe ontwikkelingen in de archeologie en de bouwhistorie van het kasteelonderzoek.
Jaarboek naar aanleiding van het symposium te Helmond op 29 maart 2015 met vijf artikelen: B. Aarts "Vroege burchten in het hertogdom Brabant. Inventarisatie en analyse", R. Gruben "Een aangescherpte bouwgeschiedenis van het kasteel van Helmond", Th. de Jong "Machtig 'Slot van Helmond' vervalt tot 'Oude Huys'", H. Koopmanschap "Archeologisch onderzoek naar het Huis Strijen en andere West-Brabantse kastelen", A. Wilbers "Giessen: ontdekking van een burcht aan de Burgstraat".

Jaargang 37 (2014) 1/2
Zoektocht naar het Kasteel van Hedikhuizen.
Themanummer over het verdwenen Kasteel van Hedikhuizen nabij Heusden. De auteurs, Gerard Pelders, John Schellekens en Tonnie Schel, doen uitvoerig verslag over de jarenlange zoektocht naar dit kasteel.
De teksten werden samengesteld en geredigeerd door Bas Aarts en Rob Gruben. Gedeeltelijk in kleur.

Jaargang 37 (2014) 3
In dit nummer twee artikelen: Henne van Heeren "Caemers in een drassig gebied" en Bas Aarts "De Maas: riviertollen en kasteelbelegeringen in het Land van Cuijk en Ravenstein".

Er wordt gewerkt aan nieuwe nummers, waaronder een uitgebreide publicatie over d’Oude Huys (het oudste kasteel van Helmond) en aan een heruitgave van de serie De Ontwikkeling van het middeleeuws kasteel in Noord-Brabant.

Onder 'oude jaargangen' vindt u een overzicht van eerder verschenen artikelen per jaargang. Sommige nummers zijn nog verkrijgbaar. Deze kunt u aanvragen via ons e-mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .