De Vereniging

De vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen werd opgericht in 1978 door een aantal enthousiaste kasteelliefhebbers. In Noord-Brabant komt de vereniging namens haar leden op voor het Brabants kasteel als cultuur-historisch monument. Dit in zo breed mogelijke zin.

Zo zijn er ledenactiviteiten, publiekgerichte activiteiten en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ook worden alle voorgenomen plannen met betrekking tot nog bestaande of verdwenen kastelen zo kritisch mogelijk gevolgd.

Voor haar leden organiseert de vereniging jaarlijks twee excursies naar kastelen in Noord-Brabant, Belgisch Brabant of aanverwante gebieden. Een middaguitstap in het voorjaar en een meer uitgebreid dagprogramma in het najaar. Daarbij komen afwisselend zoveel mogelijk aspecten van ‘het kasteel’ aan
bod : bouwhistorisch, archeologisch, kunsthistorisch, genealogisch, qua interieur, tuinaanleg etc.

Er wordt vanuit de vereniging onderzoek verricht naar allerlei aspecten van de kasteelproblematiek. Hierover worden lezingen verzorgd en boekuitgaven voorbereid.

Recentelijk nieuws en onderzoeksresultaten worden regelmatig gepubliceerd in het eigen tijdschrift Het Brabants Kasteel. Op deze wijze kon de geschiedenis van veel kastelen van nieuwe feiten worden voorzien of in een geheel ander licht worden geplaatst. Hierop aansluitend coördineert de vereniging de Noord-Brabantse bijdragen aan een landelijk project om te komen tot een groot lexicon dat alle bestaande en verdwenen kastelen van Nederland moet omvatten.

De vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen werkt bij dit alles nauw samen met andere instanties in Nederland en België die actief zijn op het gebied van historisch en archeologisch kastelenonderzoek. De vereniging is particulieren en plaatselijke instanties behulpzaam bij het doen van nader onderzoek, het maken van maquettes en het opzetten van tentoonstellingen. 

Het lidmaatschap van de vereniging kost € 25,-- per jaar.
Voor meer informatie over de lidsoorten zie onder 'nadere informatie'.

Het postadres is:
Secretariaat Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen,
Dokter Ruttenpark 21,
6029 TK  STERKSEL.

Telefonisch is de vereniging te bereiken op:
tel. 013-5356510

e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

drs. Bas Aarts, voorzitter